A 3 legjobb házi módszer a kerti csípős rovarok ellen

0
175

Sokak örömére hamarosan beköszönt a nyár, több időt töltünk a szabadban és hosszabbra nyúlnak a teraszon vagy a kertben töltött nyári esték is. Rajtunk, embereken kívül az állatok is aktívabbak ebben az időszakban és sajnos a sokak számára bosszantó rovarok is velünk együtt élvezik a szezont. Néhányuk, kellemetlen csípésük miatt nem szívesen látott közelünkben. Nézzük mit tehetünk házilag, távoltartásuk érdekében.

A kertekben legyakrabban előforduló csípős rovarok

A környezetünkben megtalálható rovarok számos módon befolyásolják mindennapjainkat, kényelmünket. A leggyakrabban ezekkel a fajokkal gyűlik meg a bajunk:

A szúnyogok széles körben elterjedtek, hazánkban hozzávetőlegesen ötven faj van jelen. Fajonként eltérő táplálékpreferenciájuk, csak néhányuk részesíti előnyben az emberi vért. Energia és folyadékszükségletüket elsősorban növényekből nyerik. Szaporodásukhoz elengedhetetlen az állóvíz, mivel lárváik ott kelnek ki.

A darazsak a meleg időjárással párhuzamban jelennek meg és szinte mindenhol találkozhatunk velük, beleértve az erdőket, mezőket, kerteket és városi területeket is. Általában nem támadnak, ha nincsenek provokálva, de ha csípnek az eléggé kellemetlen tud lenni és az arra érzékeny egyéneknél allergiás reakciót vált ki. Mivel fészkeiket védett helyre építik, ezért sokszor találkozhatunk a ház körül vagy a padlásra épített darázsfészekkel.

A hangyák a világ minden részén – kivéve az Antarktiszt – megtalálhatók. Rokonságban állnak a darazsakkal, de megjelenésük nem annyira feltűnő. Ennek a kozmopolita rovarnak Magyarországon közel száz faja honos. Az általában rejtett életmódot folytató hangyák az időjárás változásaira jelennek meg tömegesen. Például meleg és esős időszakokban sokan számolnak be hangyainvázióról.

Természetes ellenszerek

Rovarok ellen védekezni több módon lehet. Számos készítmény található az üzletek polcain, ami sok esetben elbizonytalanít bennünket. Nem mindegy mi a célunk a rovarriasztók és irtók megvásárlásakor, ezt mindenképp tisztázzuk magunkban mielőtt vegyszereket juttatunk környezetünkbe. Számos természetes megoldás létezik, melyeket érdemes kipróbálni.

Ehető rovarriasztók

Sokan nem is gondolnák, hogy a kerti növények kiválóak erre a célra is. A sokak által imádott paradicsom jellegzetes illata a rovarokat is távol tartja, melyet bazsalikommal párosítva még nagyobb hatást érhetsz el.

Csípős zöldségekből, például chili, főzet készítésekor olyan anyagok oldódnak ki, melyeket a rovarok is elkerülnek.

A fűszernövények jellegzetes aromás illatát sem kedvelik a rovarok, ilyen a babér és a korábban említett bazsalikom is, de ne feledkezzünk el fahéjról és a szegfűszegről sem. A zöldek közül pedig legyen még mentád, rozmaringod, oregánód és még sorolhatnánk…

Bár hazánkban nem megfelelő az éghajlat a citrusok termesztésére, ettől függetlenül az átteleltetett citrusfélék nyáron rovarriasztóként is megállják helyüket.

Esztétikus és hasznos

A virágok gyönyörűek és sok fajuk rendkívüli rovarriasztó hatással bír. Nem kell hozzá hatalmas kert, akár balkonládában vagy ablakpárkányon is megélnek. Ültess levendulát, citromfüvet, kerti sarkantyút, petúniát vagy a mindenki által kedvelt muskátlit. Nem véletlenül tették nagyanyáink ezeket a virágokat az ablakok közelébe.

Az illóolajok ereje

Akinek nincs lehetősége növényeket tartani ne keseredjen el, hiszen az említett növények illóolajainak párologtatása a lakásban szintén remek megoldás a rovarok ellen. Ezen kívül a citrusok félbevágott gyümölcseit is bártan használhatjuk riasztóként. Hangyák ellen kiváló például a citromlé.

Mechanikus védekezés

Különböző fizikai akadályok és eszközök használatával megakadályozható, hogy a rovarok bejussanak otthonainkba. Ezen kívül léteznek olyan csapdák is, melyekkel a nem kívánatos betolakodók számát csökkenthetjük házunk körül.

A legkézenfekvőbb módszer a rovarhálók felszerelése az ablakokra és ajtókra. Ennek az eszköznek feszített kialakítása lehetővé teszi a fény és a friss levegő szabad áramlását, mindeközben meggátolják a rovarokat a bejutásban.

Használj elektromos és mechanikus rovarriasztókat, melyek működésükkel elriasztják az arra tévedt rovarokat.

Számos mechanikus csapda kapható kereskedelmi forgalomban. Ezek telepítésével nagy számban csökkenthető például a darazsak száma. Ezek a csapdák vonzó csalogatóanyagot tartalmaznak, hogy odavonzzák és befogják a rovarokat. Nyáron megnő a kereslet a darázscsapdák iránt, ami házilag is könnyedén elkészíthető, meg is mutatjuk hogyan:

Kellékek, melyekre szükséged lesz:

  • vágószerszám
  • madzag
  • valamilyen magas cukortartalmú folyadék
  • ecet
  • legalább 1.5 literes PET palack

A palack tetejét vágd le ott, ahol kezd kiszélesedni, ha egy tölcsérhez hasonlító darabot vágtál le, jó úton haladsz. Ha minden igaz, most van egy tölcséred és egy nagy poharad. A tölcsért helyezd úgy a pohárba, hogy annak a szája lefelé mutasson. Most lyukaszd ki óvatosan két oldalt a csapdát, ide kell befűzni a madzagot, amivel fel tudod majd akasztani, persze ez opcionális, tökéletesen végzi a dolgát a darázscsapda akkor is, ha nincs fellógatva. Most fel kell töltened jó sok cukrot tartalmazó folyadékkal. Fontos, hogy pici ecet is kerüljön bele, ezt ugyanis a méhek elkerülik, így biztosan nem ejted őket fogságba. Ha mindezzel megvagy, keress neki egy alkalmas helyet és rendszeresen ellenőrizd a nyár folyamán.