A felnőtté válás egy fontos mérföldköve: a kölyökkutya fogváltása

0
38
a kölyökkutya fogváltása

Minden gazdi számára izgalmas végigkísérni bundás kedvencét a fejlődés útján. A pici babakutyából pár hét múlva izgága kölyök lesz, majd 1-2 éves korára felnőtté válik. Ez a köztes időszak pedig számos kihívást tartogat, többek között a fogváltást is. 

Persze ilyenkor is fontos a megfelelő táplálkozás, a Kutyakajas.hu Webáruház Julius K9 tápjai viszont a kiskutyáknak is jó választást jelentenek. Nézzük is a legfontosabb tudnivalókat a fogváltásról!

Mennyi foga van egy kutyának, és ezek mikor nőnek ki?

A kiskutyák fogak nélkül születnek, körülbelül 3 hetes korukban kezdenek el kibújni az első tejfogacskák, először a metsző- majd később a szem- és zápfogak. A kölyök ebnek összesen 28 foga van, ezzel szemben a felnőtt állatoknak 42. 

3-4 hónapos korig vígan elvannak a kicsik a tejfogakkal, ám ezt a kort elérve szép lassan megkezdődik a váltás folyamata. 4-5 hónapos korban kibújnak a maradandó metszőfogak, ezeket követik 5-6 hónaposan a szem- és előzápfogak, féléves kor után pedig a rendes zápfogak is előbújnak. Nagyjából 7 hónapos korra pedig már a felnőtt kutyákéval megegyező fogazatuk lesz. 

Persze ez csak egy átlag, mivel minden kutyus fejlődése egyéni ütemben zajlik, így előfordulhatnak kisebb eltérések. 

Miről ismerheted fel, ha kedvencednél elindult a fogzás folyamata?

Némely kutyusnál szinte észrevétlenül lezajlik az egész váltás, de akadnak olyan állatok is, akiket egy kicsit jobban megvisel, ez megintcsak teljesen egyéni. 

Árulkodó jel lehet például, ha a kölyök egyszer csak étvágytalanná válik, nem hajlandó megenni az eddig szeretett száraztápot. Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen az ínye most különösen érzékeny és fáj, a kemény szemeket nehezére esik elrágni.

Mindezek ellenére viszont a rágáskényszere nőhet, amit előszeretettel él ki olyan tárgyakon, amiken nem lenne szabad, például cipőkön, bútorokon, a gazdi kezén és lábán. 

A vérző, duzzadt íny bár ijesztő lehet, de fogváltás közben teljesen normális. Ha kedvenced engedi, hogy belenézz a szájába (ne reménykedj abban, hogy zokszó nélkül hagyja majd), akkor láthatod is, hogy a kis ínye bedagadt, vörös, esetleg picit vérzik, sőt, akár a kibújófélben lévő fogakat is megtalálod. 

Az erős nyáladzás szintén természetes ilyenkor, bár ez nem minden fajtánál tűnik fel, ám azoknál, akik eleve nyáladzanak (pl. német dog, bernáthegyi, bulldog, stb.) bizony nagyon is észrevehető. Ez ellen pedig nem igazán tudsz mit tenni, gyakrabban kell takarítanod és átvészelni ezt az időszakot.

Mit csinál ilyenkor egy gondos gazdi?

Érdemes a száraztápot átmenetileg nedves, puha eledelre cserélni, amit a pici könnyebben meg tud enni, mert nem kell annyit rágni.

Emellett mindenképp gondoskodj arról, hogy legyen min kiélnie a megnövekedett rágási hajlamait. Vannak olyan kutyajátékok, amelyek kiváló rágókák, mert nem túl puhák, mégis rugalmasak, és kedvenced élvezettel tudja csócsálni őket. Nem, ne ess abba a hibába, hogy azt hiszed, ebből egy is elég lesz, érdemes többfélét beszerezned, hiszen fő a változatosság.