Abszint: A zöld tündér misztikus világa

0
302
abszint

A 19. század végén és a 20. század elején az abszint, ezt a zöld, édeskés és erősen alkoholtartalmú italt, gyakran a művészek és az írók kedvelt italaként emlegették. A „zöld tündér” néven is ismert ital körül számos mítosz és legenda szövődött, a bohém művészeti körökben pedig az abszintot a kreativitás és az inspiráció forrásaként tisztelték. De mi is pontosan az abszint, és honnan ered a hozzá kapcsolódó mítoszok sokasága?

Történeti háttér

Az abszint gyökerei az ókori Egyiptomba nyúlnak vissza, ahol a gyógyászatban használták. A modern abszint azonban Európában, különösen Franciaországban és Svájcban vált népszerűvé a 18. század végén. A művészek, írók és bohémok hamar felfedezték, és széles körben elterjedt a társadalomban.

Hogyan készül az abszint?

Az abszint fő alkotóeleme a fehér üröm, amely az italnak különleges, keserű ízt ad. Ezen kívül más gyógynövények, mint az édeskömény és az ánizs, is hozzáadnak az ízéhez. Az ital gyakran zöld színű, ami a klorofilltól származik, de léteznek fehér vagy opálos verziók is.

A „zöld tündér” legendája

Az abszint hírhedtsége részben azzal függ össze, hogy állítólag hallucinogén hatással rendelkezik. Sokan azt állítják, hogy az abszint fogyasztása után különleges, „más világba” vezető élményben volt részük. Ezt a hatást a tujon nevű vegyületnek tulajdonítják, amely az ürömben található. Azonban a mai tudományos kutatások cáfolják, hogy az abszintban lévő tujon mennyisége elegendő lenne hallucinogén hatás kiváltására.

Tiltás és reneszánsz

A 20. század elején számos országban betiltották az abszintot, mivel úgy gondolták, hogy veszélyes és erősen függőséget okoz. Az abszint tiltása csak a 1990-es évek végén oldódott fel, és azóta ismét népszerűségre tett szert világszerte.

Hogyan fogyasszuk az abszintot?

Az abszintot hagyományosan vízzel és egy cukorkockával szolgálják fel. Egy speciális kanálon helyezik el a cukrot, majd ráöntik az abszintot és végül vízzel hígítják fel. Az ital így változik opálossá, és kész a fogyasztásra.

Milyen abszint fajták léteznek?

Az abszintnak számos változata és különböző ízprofilja létezik. A különböző típusokat az alkotóelemek, az eredet, az elkészítési módszer és a szín alapján különböztethetjük meg. Íme néhány ismertebb abszint típus:

  1. Francia abszint: A legismertebb abszintfajta. Gazdag, bonyolult ízprofilját az édeskömény, az ánizs és a fehér üröm adja. Többnyire erős zöld színű.
  2. Svájci abszint: Ez az abszintfajta kevésbé édeskés, mint a francia változat, és gyakran fehér színű (opálos). Sokszor „La Bleue” vagy „La Blanche” néven is ismert.
  3. Cseh abszint: A cseh abszintot gyakran nevezik „bohém” abszintnak is. Többnyire kevesebb ánizzsal készül, és erősebb az üröm íze. Néhány cseh abszint kék vagy piros színű is lehet.
  4. Spanyol abszint: Spanyolországban is nagy hagyománya van az abszintnak. Az ital általában kevésbé édes, és az ízében dominánsabb az ánizs. Színe zöld vagy opálos lehet.
  5. Nouveau abszint: A modern abszintfajták közé tartozik, amelyeket a tradicionális módszerekkel, de új hozzávalókkal és technológiákkal állítanak elő. Ezek az italok gyakran kísérleteznek új ízprofikkal és színekkel.
  6. Vörös abszint: Az abszint egy ritkább változata, amely gyakran hibiszkuszból vagy más vörös gyümölcsökből származó színezékkel készül.
  7. Absenta: Különösen a spanyol abszintok között találkozhatunk ezzel a megnevezéssel. Az absenta gyakran édesebb és gyümölcsösebb az ánizsnál.
  8. Macskamentás abszint: A hagyományos üröm helyett macskamentát használnak ebben a változatban. Ezáltal egy enyhébb és frissítőbb ízprofil jön létre.

Ezenkívül számos más regionális és kisüzemi abszintfajta is létezik szerte a világon. A legtöbb abszintot a hozzávalók, az alkoholtartalom, az ízprofil és a szín alapján azonosíthatjuk. Érdemes kipróbálni különböző típusokat, hogy megtaláld a számodra leginkább ízleteset.