Amit a MAF szenzorról tudni kell

0
117
Amit a MAF szenzorról tudni kell

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mi mindent kell tudni a MAF szenzor kapcsán, érdemes tisztázni a kifejezés jelentését. A MAF egy angol betűszó, amely a Mass Air Flow szavakból keletkezett, amit tömegáramnak lehet fordítani.

Ez az alkatrész alapvető eleme a gépkocsik üzemanyagrendszereinek és motorvezérlésüknek, írja cikkében a Tamorin Kft. Többnyire a légszűrő és a motor között helyezik el, ott, ahol levegő áramlik a motorba.

Mégis mi az a tömegáram?

Amikor a levegő tömegáramáról beszélünk, akkor autószerelői berkekben ezalatt azt értik, hogy egy megadott időintervallum alatt egy ponton mennyi az áthaladó levegő tömege. Ez tehát egy számszerűsíthető érték, amely ismerete nélkülözhetetlen ahhoz, hogy optimálisan lehessen beállítani a motor üzemanyag-levegő keverékének arányát. Ez a lépés azért olyan fontos, mert a bejutó levegő mennyiségétől függ a motor teljesítménye, továbbá a hatékonysága és a károsanyag-kibocsátása is.

Hogyan lehet a levegő tömegét mérni?

A MAF szenzor feladata az, hogy szüntelenül monitorozza és mérje is annak a levegőnek a tömegáramát, ami bejut a motorba. A mérés eredménye dönti el, hogy milyen mennyiségű üzemanyagra van szükség az égéshez. Az motorvezérlő egység, azaz az ECU a számadat ismeretében már képes lesz beállítani precízen az üzemanyag-keveréket.

A levegő arra a fóliára vagy huzalra áramlik, ami a MAF érzékelőben található. A szenzor működésének lényege, hogy megváltozik az elektromos ellenállása, ha a levegő áthalad ezen a fólián vagy huzalon. Az ellenállás változásait érzékeli az ECU, majd át is alakítja a levegő tömegáramára vonatkozó adatokká.

Tudnivalók az üzemanyag-keverék számítása kapcsán

A már említett üzemanyag-keverék számítását tehát a motorvezérlő egység végzi a MAF szenzor segítségével. Az ECU az injektorokat, amelyek az üzemanyagot a motorba juttatják, az üzemanyag-keverék arány szerint vezérli. A motorvezérlő feladata, hogy megadja, mikor esedékes az injektorok nyitása, valamint azt, hogy milyen hosszú annak időtartama. Így ideális üzemanyag-keverék juthat a gépkocsi motorjába.

A motor hatékonysága javítható

Amennyiben a MAF szenzor megfelelően működik, akkor elősegítheti a motor hatékonyságának növelését. Ha az üzemanyag-keverék beállítása precíz, akkor az égési folyamat tiszta, ennek pedig egyenes következménye az, hogy a motor teljesítménye megfelelő lesz, ami meglátszik a gyorsulási értékeken és a nyomatékon is.

Tiszta égés alatt azt értjük, hogy az üzemanyag, valamint a levegő aránya ideális. E cél eléréséhez mindenképpen szükség van a jó üzemanyag-keverék beállítására.

Ez a teendő, ha a MAF érzékelő meghibásodik

Megeshet, hogy a MAF szenzor nem jól méri a tömegáramot. Ez számos különböző meghibásodáshoz vezethet, így feltétlenül javítani kell az érzékelőt. OBD-II hibakód olvasóval vagy szakműhelyben lehet diagnosztizálni a MAF szenzor állapotát.

Olykor elég megtisztítani, de súlyos hiba esetén az érzékelő cseréje jelenti a megoldást. Utóbbi esetben az ECU újrakalibrálására is szükség lehet.