Cibetmacska kávé – kopi luwak: a világ egyik legkülönlegesebb kávéja

108
cibetmacska kávé

A kávézás kultúrája világszerte elterjedt, és sokan nap mint nap fogyasztják ezt az élénkítő italt. Azonban kevesen ismerik a cibetmacska kávé, azaz a kopi luwak hátterét és különlegességét. Ebben a cikkben betekintést nyerhetsz ebbe az egzotikus és rendkívül drága kávéfajtába.

Mi a cibetmacska kávé?

A cibetmacska kávé, más néven Kopi Luwak, egy különleges kávéfajta, amely Délkelet-Ázsiában, főleg Indonéziában, de más régiókban is előfordul. A kávé nevét a cibetmacska után kapta, amely a kávégyümölcsöket megeszi. Azonban a cibetmacska nem képes megemészteni a kávébabot, így azt kiüríti. Ezeket az ürülékben található kávébabokat aztán összegyűjtik, megtisztítják, szárítják, pörkölik és kávéként fogyasztják.

Ez a kávéfajta népszerűvé vált a világszerte, főleg annak egyedi ízének és előállítási módszerének köszönhetően. Sokan azt állítják, hogy a cibetmacska emésztőrendszerének enzimei módosítják a kávébabok szerkezetét, ami egy különösen sima és karamellizált ízű kávéban nyilvánul meg.

Azonban a Kopi Luwak népszerűségének növekedésével együtt egyre több etikai kérdés is felmerült az előállítási módszerekkel kapcsolatban. A magas kereslet miatt néhány termelő elkezdte a cibetmacskákat ketrecekben tartani és kizárólag kávégyümölcsökkel etetni. Ezek az állatok gyakran rossz körülmények között élnek, ami komoly állatjogi aggályokat vet fel.

Emiatt fontos, hogy ha valaki cibetmacska kávét szeretne vásárolni vagy fogyasztani, tájékozódjon arról, hogy az adott termék felelősségteljesen és etikusan előállított-e. Sok termelő és kereskedő bizonyítvánnyal igazolja, hogy a termékük vadon élő állatoktól származik, nem pedig ketrecekben tartott cibetmacskáktól.

Hol kóstolható meg?

A cibetmacska kávé nem olcsó, és sok helyen csak limitált mennyiségben érhető el. Azonban azok, akik kipróbálnák, sok kávézóban és gourmet boltokban megtalálják, különösen Délkelet-Ázsiában. A legjobb minőségű kopi luwakot azonban az eredeti termőhelyén, Indonéziában ajánlott kipróbálni.

Ha otthoni használatra szeretnénk vásárolni, alaposan a zsebünkbe kell nyúlni, mert 100 g cibetmacska kávé ára eléri a 12.000 – 30.000 Ft-ot.