Cortado: az igazi kávézás élménye

0
233
cortado kávé

A modern kávézók kínálatában egyre többféle kávéval találkozhatunk, és az egyszerű espresso vagy a hagyományos cappuccino mellett olyan újdonságok is helyet kapnak, mint például a cortado. De mi is pontosan a cortado, és hogyan különbözik a többi kávéfajtától?

Miként születik a cortado?

A cortado spanyol szó, jelentése „vágott” vagy „elvágott”. A név a kávé és a tej arányára utal, mivel ezt az italt úgy készítik, hogy egy dupla espresso-t egy kevés forró tejjel „vágják” el. A tej itt nem habosított, ellentétben például a cappuccino-val.

Miben különbözik más kávéktól?

Számos kávéfajta készül espressóból és tejből, ám mindegyiknek megvan a maga jellegzetessége. A cortado kisebb mennyiségű tejjel készül, mint a latte, de több tejjel, mint a macchiato. A célja, hogy az espresso keserűségét mérsékelje, de a tej ízét ne nyomja el teljesen. Az eredmény egy közepes erősségű, lágy ízű kávé, ami tökéletes azok számára, akik nem szeretik az erős kávét, de nem is a túl tejes ízeket keresik.

Történelmi háttér

A cortado eredete Spanyolországba vezethető vissza, ahol a kávéházi kultúra szerves része volt már évszázadok óta. Azonban a cortado az utóbbi években vált igazán népszerűvé világszerte, köszönhetően a specialty kávézók terjedésének. Ma már nem csak Spanyolországban, hanem számos országban megtalálható a kávézók menüjében.

Hogyan fogyaszd?

Mivel a cortado egy kisebb mennyiségű kávé, ideálisan egy kis csészében szolgálják fel. Sokan úgy vélik, hogy ez az ital tökéletes a délutáni órákra, amikor már nem akarunk túl sok koffeint fogyasztani, de mégis szeretnénk egy finom kávét. Tökéletes választás desszertek mellé is.

Hol kóstold meg?

Ha szeretnéd kipróbálni a cortadot, keress fel egy jó hírű kávézót, ahol az espressót gondosan készítik, és friss, minőségi tejet használnak. Sok specialty kávézóban ma már kifejezetten ezt az italt is kiemelik kínálatukban, és különleges kávéfajtákkal készítik el.

A cortado tökéletes összegzése annak, ami a modern kávékultúrában történik. A hagyományos technikák és ízprofilok megőrzése mellett újításokra is nyitottak a baristák. Ha te is szeretnél egy kis változatosságot csempészni a kávézásodba, vagy csak egy új ízt próbálnál ki, a cortado kiváló választás. Egy olyan ital, ami ötvözi a hagyományt és az újítást, és garantáltan feldobja a napodat.