Éjszakai égbolt csodáinak felfedezése csillagászati távcsövekkel

0
43
távcső

Minden amatőr csillagász számára fontos, hogy a bolygók és a galaxisok megfigyelésére minőségi távcsövet vásároljon. Amennyiben a Naprendszerünkön túli világegyetemet szeretnénk alaposabban megnézni, akkor ez a lépés elengedhetetlen. Akár kezdő, akár tapasztalt csillagászról legyen szó, a profi távcső beszerzésével érhető csak el a minőségi élmény.

Hogyan válasszunk jó távcsövet?

Gyakori kérdésként merül fel, hogy vajon mi alapján érdemes kiválasztani leendő távcsövünket. Mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket végezzünk alapos kutatást a kiválasztott termékkel kapcsolatban és érdeklődjünk ismerősöknél is, akik esetleg szintén a csillagászatnak hódolnak.

A átmérő az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell majd vennünk, hiszen egy nagyobb nyíláson keresztül sokkal jobban megtekinthetjük az égi objektumokat. Ezek már képesek a több fény begyűjtésére, így a sokkal halványabb objektumokat is alaposan megfigyelhetjük.

A nagyobb fókusztávolság teszi lehetővé számunkra, hogy a távolabbi jelenségeket is jól lássuk, míg a rövidebb fókusztávolság sokkal szélesebb látómezőt biztosít. Amennyiben a bolygók megfigyelése a célunk, akkor a hosszabb fókusztávolság mellett tegyük le a voksunkat. Mivel a bolygók viszonylag kicsinek tűnnek, ezért nekünk ezt ki kell nagyítanunk.

A távcsövek esetén kezdő csillagászok számára az azimutális állvány a legjobb választás, mivel nem csak egyszerűbb a használata, hanem a természet megfigyelésére is kiválóan alkalmas. Az ekvatoriális foglalatokat leginkább a kifinomultabb csillagászati megfigyelésekhez ajánlják.

Ma már a modern termékek beépített számítógéppel rendelkeznek, így ezek segítségével sokkal jobban és gyorsabban nyomon követhetjük az objektumokat. Ez a lehetőség igen népszerű a kezdők körében, hiszen nagyban megkönnyíti még a legjobb amatőr csillagászati távcső használatát is.

Árakat tekintve elmondható, hogy 120 000 Forinttól már elérhetők ezek az eszközök, míg a nagyobb teljesítményűért akár több százezer forintot is elkérhetnek. Az árak közötti eltérést nagyon sok tényező befolyásolja, így például a termék típusa, a különféle funkciók és természetesen az optika.

A legfontosabb, hogy pontosan mérjük fel saját jelenlegi és rövidtávú igényeinket, hiszen csak így tudunk jó és alaposan átgondolt döntést hozni.