Érvek a lemezből készült kerítések mellett

0
34
Érvek a lemezből készült kerítések mellett

Kerítést építeni ma már rengetegféle alapanyagból lehet, így sokszor nem is a szűkös választék, hanem inkább pont, hogy a bőség zavara az, ami feladja a leckét. Maradhatunk a klasszikus fánál, választhatjuk a modern fémet, de ha egy masszív és tömör falat akarunk vonni a telkünk köré, akkor a tégla, a kő vagy a beton is szóba jöhet. 

A legtöbben mégis a fa és a fahatású fém kerítés között dilemmáznak, cikkünkben nekik igyekszünk pár hasznos tanácsot adni.

Mennyire strapabíró a fakerítés?

Ha a lehető legrövidebben akarjuk összefoglalni: a strapabírás bizony nem az erőssége. Igaz, hogy az élő fák, akár több száz évig is elélnek, de kivágott, feldolgozott formában ez már sajnos egyáltalán nem így van.

Hiába kezeljük le gondosan a frissen vásárolt faléceket, 2-3 év múltán mégis azt tapasztaljuk majd, hogy a festék foltokban lepergett róluk, itt-ott korhadni kezdtek, netán még el is deformálódtak kissé. Ezen persze lehet segíteni a rendszeres karbantartással, de ez akkor is mindig egy visszatérő probléma lesz.

Azt tudjuk tehát tanácsolni, hogy fakerítést csak az válasszon, akit nem zavar, ha pár évente jelentős időt, energiát és pénzt kell áldoznia arra, hogy felújítsa a lestrapált kerítését. 

Modern fém elemek a hatékonyság jegyében

Ha számunkra csakis a fakerítés jöhet szóba az esztétikus kinézete miatt, de a hátunk közepére sem kívánjuk a fentebb említett rendszeres karbantartást, akkor érdemes megfontolni a fahatású fémelemek beszerzését.

A Nívónál kapható lécek – típustól függően – acélból vagy alumíniumból készültek, viszont famintás festékréteggel vannak bevonva, így látszólag nagyon hasonlítanak a fadeszkákra. Viszont ami vitathatatlan előnyük, hogy nem gondozásmentesek, tehát nem kell őket újra és újra felújítani.

A speciális festékrétegben ugyanis nem tesz kárt az időjárás, legyen szó UV-sugárzásról, csapadékról, hideg vagy meleg hőmérsékletről. Ráadásul a felszerelésük is könnyű, hiszen az elemek súlya jóval kisebb a fánál, emellett az önmetsző csavarok és a műanyag klikkek is elősegítik az egyszerű és gyors telepítést. 

Nem véletlen, hogy ezek a termékek egyre népszerűbbek, hiszen sokkal kevesebb gond van velük, mint a valódi falécekből készült kerítésekkel.

Megtérülő beruházás

Gyakori érv a gondozásmentes lécekkel szemben a viszonylag magas ár. Tény, hogy drágább alapanyag, mint mondjuk egy drótháló vagy 3D táblás kerítés, ugyanakkor ne feledjük, hogy manapság a faipari termékek ára is igen meredeken emelkedik, így ez az állítás már közel sem biztos, hogy megállja a helyét.

Plusz a fakerítésnél még számoljuk hozzá a néhány évente esedékes karbantartások költségét is: ehhez szükség lesz egy jó minőségű elektromos sarokcsiszoló gépre, csiszolókorongokra, felületkezelő anyagra, lazúrfestékre, ecsetekre, tisztítószerekre, kesztyűkre, hogy csak a legalapvetőbb dolgokat említsük. Ezenfelül a tönkrement deszkákat is cserélni kell. 

A gondozásmentes léceknél viszont mindezeket megspóroljuk, így hosszabb távon nem kérdés, hogy ezekkel járunk jobban anyagilag is.

Kép forrása: nivo.hu