Fa korlátok a természetes megjelenésért és biztonságért

0
153
fakorlat

A fa korlátok megfelelő odafigyeléssel rendkívül széles körben felhasználhatók. Természetesen valamivel sérülékenyebbek, mint a fémből készült verziók, ugyanakkor jóval természetesebb, klasszikusabb megjelenést kölcsönözhetünk általuk. Íme néhány felhasználási lehetőségük:

Lépcsőkorlátok

A fa korlátok egyik legelterjedtebb megjelenése a lépcső menti korlátok. Ebben a szerepben akár kül- és beltéren is felhasználhatók, ehhez azonban nagyon fontos a megfelelő előkészítés és karbantartás.

Akár a padlóra kerülnek rögzítésre köztes elemek segítségével, akár a falra szereljük fel őket korlátrúd tartókkal, megfelelő minőségű kiegészítő elemekre lesz szükség. Ezek biztosítják ugyanis, hogy a kész szerkezet strapabíró és biztonságos legyen. Ezen felül érdemes odafigyelni a fa állapotára, időnként lakkozni vagy kezelni azt, hogy akár az otthoni pára, akár kültéren az időjárási viszontagságok ne tehessék tönkre.

Terasz és erkély korlátok

Teraszok, erkélyek kialakításához is megfelelő lehet a fa korlát. Ebben az esetben sokkal inkább a köztes elemekre rögzített korlátrúdról beszélünk, mint a falra szerelhető kapaszkodókról. Ez a típus klasszikus, esztétikus megjelenést kölcsönöz, anyagának köszönhetően pedig sima átmenetet érhetünk el épített otthonunk és a kert természetessége között.

Kerti korlátok

Bizonyos esetekben a kertekben is szükség lehet korlátok kialakítására. Gondolhatunk akár az idősebbek (vagy éppen a legfiatalabbak) mozgását segítő kapaszkodókra vagy az ágyások körül korlátként és növénytámaszként is funkcionáló elemekre. Ezen esetekben a fa természetes, a környezetébe jól illő alapanyag lehet, így nem kell a természetes megjelenéstől elszakadva egy feltűnően oda nem illő korlátot választani a biztonság érdekében.

Fogódzkodók parkokba

Köztereken, parkokban is megfelelő döntés lehet a fa korlát. Újból előnyként említhetjük az anyag természetességét, amivel a teljes tér sokkal barátságosabbnak, emberközelibbnek tűnhet. Emellett a fa kapaszkodók sokkal kevésbé balesetveszélyesek: szélsőségesen hideg és meleg időben is kényelmesen támaszkodhatunk rajtuk, emellett pedig egy beütött fej vagy kar kisebb sérüléseket szenved, mintha a korlátrúd fémből készült volna.

Vízpart, kerti tó körüli korlátok

Végül, de nem utolsó sorban bölcs döntés lehet vízközeli területeken is a fa korlátokat, kapaszkodókat választani. A magasabb páratartalom nem teszi csúszósság, szinte használhatatlanná a felületet, sőt, egyenesen hozzájárulhat annak szépüléséhez! Az esetlegesen megjelenő moha telepek még esztétikusabbá tehetik az elemeket, amelyek így szinte természetes részét képzik majd környezetüknek – a védelem mellett.

Az ANRO webáruházban fa korlátok, kapaszkodók és a kialakításhoz szükséges elemek is kedvező áron érhetők el. Válogass termékeik közül kedvedre és építs te is fa korlátot, hogy ne csak biztonságot, de gyönyörű megjelenést is biztosíthass!