Finomítsunk otthonunk fűtési-hűtési költségein rádiós termosztáttal

0
34
Finomítsunk otthonunk fűtési-hűtési költségein rádiós termosztáttal

A fűtési és hűtési költségek a háztartási kiadások jelentős részét képezik, így a családok többsége keresi a spórolási lehetőségeket ezen a téren. A rádiós termosztát használata az egyik hatékony módja a megtakarításnak.

Az egyszerű használattal bárki számára elérhetővé válik a hőmérséklet pontos beállítása egy adott helyiségben vagy akár az egész lakásban. Az Airfresh által kínált mérőeszközök között is megtalálható a rádiós termosztát, mely kiegészítő lehetőséget biztosít a meglévő hőleadó egységek működésének szabályozására is. Nézzük részletesebben milyen módon segíthet otthonunk energiahatékony működtetésében ez a vezeték nélküli eszköz.

A rádiós termosztát felépítése

Két összetevő használatával üzemel a rádiós termosztát. A vezérlőegység a fő komponens, mely alapvetően otthonunk központi részére kerül. Ez a szerkezet gyűjti össze a fűtési és hűtési rendszerben elhelyezett vevőegységekből az információkat, majd ezek alapján irányítja úgy ezeket az egységeket, hogy a hőmérséklet megfelelő legyen.

A modern berendezések többsége szerteágazó programozási lehetőséget kínál és időzítővel kiegészített. Így tökéletesen kézben tudjuk tartani a hőmérséklet szabályozását és ezzel együtt az energiafelhasználást és költségeket. 

Telepítési szabályok

A rádiós termosztát általában wifi-n vagy rádiófrekvencián keresztül kommunikál a vevőegységekkel. Ennek köszönhetően a termosztát bárhol elhelyezhető az épületben, ügyelni kell azonban néhány dologra, hogy a legoptimálisabb legyen a működése. Elsősorban olyan falfelületre kerüljön a termosztát, ahol a lakásban a legreprezentatívabb a hőmérséklet. Ne érje a készüléket közvetlen napfény vagy más hőforrás hatása sem.

A legújabb technológia beépítésével okostermosztátok is beszerezhetőek, melyek kiválóan kiegészítik az okosotthon egyéb eszközeinek működését. Akár hangvezérléssel is tudjuk utasítani a berendezéseket, hogy a leghatékonyabb módon üzemeljen a lakás fűtési rendszere.

A rádiós termosztát használatának előnyei

A rádiós termosztát számos előnyt kínál a lakossági felhasználók részére. Használatával csökkenhet a fűtési és hűtési költség azáltal, hogy automatikusan szabályozza a hőmérsékletet. A programozható eszközök lehetővé teszik, hogy a lakásban éjszaka vagy amikor senki nem tartózkodik otthon, kevésbé legyen meleg. A kényelem szempontjából is hasznos a rádiós termosztát, hiszen a vezeték nélküli kapcsolódás lehetővé teszi, hogy távolról is vezérelhető legyen a lakás hőmérséklet-beállítása. 

Az egyszerű telepítés elérhetővé teszi bárki számára a beüzemelést. Egyes modellek akár 100 rádióvezérelt aljzat egyidejű és szinkronizált működtetésére is képesek, de az eszköz kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a meglévő fűtési rendszerünkkel kompatibilis legyen. A különböző mérőeszközök, mint például a páratartalom-mérő jól kiegészíti a rádiós termosztát használatát, hiszen így még kedvezőbben tudjuk változtatni a fűtési beállításokat.