Fűnyírót vennék, de mire figyeljek kiválasztásnál, vásárlásánál?

0
324

Ha valaki most kezd neki a kertépítés, kertgondozás jellemformáló feladatának, nos annak számára a leggyakoribb fejtörést okozza a fűnyíró kiválasztása. A többféle meghajtás, működés mód, a számtalan típus, márka és felszereltség között könnyű eltévedni, de most nézzük meg, melyek a legfontosabb szempontok a fűnyíró vásárlás előtt.

Az első, talán legfontosabb kérdés, amit könnyen elronthatunk, milyen meghajtású legyen ez a remek kerti eszköz:

Benzines vagy elektromos?

Az ideális fűnyíró kiválasztása a motor típusával kezdődik, mivel ma már mindenütt elérhetők akkumulátoros, hagyományos elektromos és benzines változatok is. Fontos megjegyezni, hogy sok leendő tulajdonos hirtelen döntést hoz, elsősorban az árcédulára pillantva. Ez gyakran oda vezet, hogy nem megfelelő típust választanak. Ezt elkerülhető, ha alaposan mérlegeljük szükségleteinket. Szóval, nem árt egy kicsit gondolkodni.

A meghajtás típusa függ attól, mekkora területet kell levágni.

Ökölszabály, hogy 500 négyzetméter alatt az elektromos fűnyírók ideálisak, mivel a kiskertekhez ideálisak, és kevés áramot fogyasztanak. Bár a vezetékek, és ezek hossza  okozhatnak némi fejtörést.

500 négyzetméter felett inkább a benzines változatok ajánlottak, mivel nagyobb terhelésre méretezettek. Nagyobb teljesítményűek, gyorsan és precízen vágnak, és az önjáró modellek könnyedén megbirkóznak a nehéz tereppel. Azonban üzemanyaggal működnek, és zajszintjük is magasabb. Különösen, hétvégén, kora reggelente. 🙂

Akkumulátoros fűnyírók is alternatívát jelenthetnek, mivel környezetbarát módon és gyorsan képesek elvégezni a munkát, miközben nem szükséges kerülgetni a vezetéket. Érdemes ezekhez tartalék akkumulátort is vásárolni. Így amennyiben lemerül a fő akksi, nem kell a töltéssel órákat várni, elegendő a feltöltött akkura kicserélni.

Terepviszonyok, nehézség

A terepviszonyok és a gyökerek szintén meghatározhatják a megfelelő fűnyíró típusát. Dombos, egyenetlen területeken a benzines, önjáró fűnyírók ideálisak, mivel alkalmasak a nehéz körülményekhez (könnyű kezelhetőség, nagy hátsó kerekek). A vágószélességgel is játszhatunk, mivel a legtöbb gyártó 30 cm, 40 cm és 50 cm vágószélességű modelleket kínál, ami segíthet a gyorsabb munkavégzésben.

Tartályos vagy tartály nélküli, avagy a fűgyűjtő tartály

Sokan úgy gondolják, hogy a fűgyűjtő tartály csupán döntés kérdése, de valójában sokkal hasznosabb, mint elsőre tűnhet. A tartályos fűnyírók nem szórják szét a levágott füvet, így megakadályozzák a gyomok magvainak elterjedését. Azonban ezeket a típusokat gyakrabban kell üríteni. Az oldalkidobós vagy tartály nélküli változatok gyorsabb vágást tesznek lehetővé, de utómunkát igényelnek. Szóval, ezek után még külön munka a levágott fű összegyűjtése.

Érdekes alternatívák

Ha előremutatóbb, technológiailag fejlettebb fűnyírót szeretnénk, választhatunk például robotfűnyírót, amely akkumulátorral és elektromosan működik, és teljesen önállóan végzi a munkát szenzorok és beépített számítógép segítségével. Kisebb területeken pedig a mechanikus fűnyíróval egyszerűen eltávolíthatjuk a fűszálak felső részét, anélkül, hogy elektronika vagy motor segítené.

Hol érdemes beszerezni a fűnyírót?

A fűnyírót olyan helyről érdemes beszerezni, ahol széles választékban találhatók a keresett típusok, például a trgszerszám webáruházban. Itt megtalálhatók hagyományos fűnyírók, elektromos és akkus egységek, multifunkciós önjáró fűnyírók, robotfűnyírók is. Ráadásul a legtöbb modellhez hosszabb garanciát is kapunk.

A kert tulajdos számára a fűnyíró kiválasztása az alapvető döntéseken túl néhány további szempontot is igényel. A fűgondozás és a fűnyírás terén néhány hasznos tudnivaló, tipp és trükk segíthet a legjobb eredmény elérésében:

  1. A fű magassága: Fontos, hogy tartsuk szem előtt a fű növekedési magasságát. A legtöbb fűfajhoz ajánlott meghatározott magasságon tartani, mert ez segíti a gyomok elleni küzdelmet és az egészséges fűnövekedést.
  2. Az időzítés: Ne vágjuk a füvet túl korán tavasszal vagy túl későn ősszel. Tavasszal várjunk, amíg a talaj kissé kiszárad, hogy ne sérüljön a fűgyökérzete. Ősszel pedig az utolsó vágás legyen időben, hogy a fű ellenállóbb legyen a hideg időjárással szemben.
  3. Metszőpengék karbantartása: Az éles pengék tiszta és precíz vágást eredményeznek. Rendszeresen ellenőrizzük és élezze meg a metszőpengéket, hogy elkerüljük a letépődést és a nem egyenletes vágást.
  4. Kereszthelyezés: A fűnyírás során rendszeresen változtassuk meg a vágási irányt. Ez segít elkerülni a sávok kialakulását és egyenletes megjelenést biztosít.
  5. A fűnyíró karbantartása: Ne felejtsük el gondoskodni a fűnyíróról is. Tisztítsuk meg a kaszát rendszeresen, ellenőrizzük az olajszintet (bensines esetén), és cseréljük ki a szűrőket vagy az akkumulátort időben.
  6. Öntözés: Rendszeres öntözés szükséges a gyönyörű és egészséges fűhöz. Használjunk öntözési rendszereket, amelyek egyenletesen osztják szét a vizet.
  7. Gyeptrágyázás: Tápláljuk meg a füvet trágyával, amely tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Az adagolást tartsuk be, mert túlzott trágyázás káros lehet.
  8. Fűnyírás utáni gondozás: Az utolsó vágás után készítsünk fel a fűt a hideg hónapokra. Szellőztessük a talajt, és alkalmazzunk téli trágyát.
  9. Biztonság: Legyünk óvatosak a fűnyírás során. Mindig hordjunk védőszemüveget, és ügyeljünk arra, hogy senki ne tartózkodjon a vágás területén.

A fűnyírás és a fűgondozás több, mint egyszerű munka; ez az otthonunk környezetét alakítja. Az okos választás, a megfelelő gép és a gondoskodás segít fenntartani egy gyönyörű, egészséges gyepet. Ne feledjük, hogy a kert gondozása terápiás tevékenység is lehet, amely során kikapcsolódhatunk és élvezhetjük a szép környezetünket.

képek forrása: unsplash.com