Hogyan könnyíthetik meg a munkafolyamatot a hajlítógépek?

0
73
munkafolyamat_megkonnyitese_hajlitogeppel

A hajlítógépek az anyagformálási módszereket forradalmasították, ezáltal a gyártás is képes a folyamatos fejlődésre. A gépek alkalmazása lehetővé teszi az általános hatékonyság növelését, hiszen a munkafolyamatok felgyorsulnak. Cikkünkben pár konkrét iparágat hoztunk példaként, ahol ezt az eszközt használják.

Fémfeldolgozó ipar

hajlítógépek ma már a fémfeldolgozási folyamatok egyik legfontosabb részévé váltak. Azoknál az iparágaknál, ahol a fémlemezek és profilok megmunkálása fontos, ezek az eszközök elengedhetetlenek. A fémeket pontos szögben meghajlítják, íveket formáznak vagy egyéb hajlításokat végeznek. A konzolok, az építészeti elemek, az alkatrészek gyártása mind olyan minőségben zajlik, hogy később a végtermékek összeszerelés pontosan megtörténhessen.

Autóipar

Az autóiparban a legfontosabb a pontosság így ezek a gépek a különféle alkatrészek gyártásának szerves részeit képezik. Az alvázelemek, a kipufogórendszerek, a karosszériaelemek mind-mind a hajlítógépek vagy például a csővágó segítségével készülnek el. Az alumínium és az acél egyenletes meghajlítása segít abban, hogy a végtermék a szigorú minőségi előírásoknak is megfeleljen. Döntő szerepet kap a kipufogórendszer csövek alakításában, a bonyolultabb karosszéria elemek formázásában, valamint a különféle szerkezeti elemek kialakításában.

Repülőgépipar

Ez tipikusan egy olyan terület, ahol a hibalehetőséget a nullára kell csökkenteni. A hajlítógépeket széles körben alkalmazzák a különféle szerkezeti elemek és alkatrészek gyártásakor. A megformálásra kerülő anyagok között szerepel a titán és az alumínium is. Összetett szárnyprofilok, különféle szelvények alakítása válik valóra a modern eszközök segítségével. Az ismételhetőség és a pontosság ebben az iparágban elengedhetetlenül fontos, hogy a nagyon szigorú minőségi előírásokat be tudják tartani.

Bútorgyártás

A bútorgyártás szempontjából a funkcionalitás és az esztétika is előtérbe kerül. A fa, a műanyag és a fém anyagok alakítása során a gépekre sok feladat hárul. Gondoljunk a szék- és asztallábakra, a kortárs formatervezett fémkeretekre, az ágyak kereteire és láthatjuk, hogy bizony ez az eszköz nagyon sokat segíthet a gyártás során. Lehetőség nyílik a személyre szabott darabok legyártására, azaz az egyedi bútordarabok gyártására is. Az esztétikus és funkcionális bútorok elkészítése még sohasem volt ennyire egyszerű, mint ezekkel a modern eszközökkel.

Fotók forrása: Canva