Hogyan válasszunk fürdőszobai lámpát?

0
85
Hogyan válasszunk fürdőszobai lámpát

Fürdőszobai lámpát választani nem is annyira egyszerű, mint gondolnánk, az esztétikai megfontolások mellett számos biztonsági, illetve funkcióval kapcsolatos nézőpontot kell mérlegelni, mielőtt döntenél.

Ebben az írásban röviden végigvesszük ezeket a szempontokat, hogy a lehető legjobb döntést hozhasd, amikor a Fürdőszoba-Szaniter Shop fürdőszobai lámpái között válogatsz.

Az átlag magyar fürdőszoba

A magyarországi ingatlanállomány sajátosságaként az átlagos magyar fürdőszobák jelentős részében nincs ablak, vagy csak nagyon kicsi, fényforrásként nehezen értelmezhető, a természetes fény beáramlása mondhatni jelentéktelen.

Ennek számos oka van, többek között az, hogy a fürdőszoba az egyik legintimebb helyiség, amibe a belátás lehetőségét mindenképpen szeretnénk elkerülni, illetve a tömbházakban a nagyobb nyílászárók kialakításának lehetőségét inkább az egyéb helyiségekhez csoportosítják, mint például a nappali.

Védelem a pára ellen

Nem mondunk újat azzal, hogy a fürdőszoba a legpárásabb helyiség a lakásban, elég csak a fürdés vagy a zuhanyzás után párában úszó tükörre gondolni, illetve a csapokból, mosógépből a víz direkt is fröccsenhet, adott esetben a lámpatestet direktben is érheti.

Fentiekből kifolyólag a fürdőszobába szerelt lámpatesteknek meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak, amik teljesülésére a sokak számára ismerősen hangzó IP szám jelenthet biztosítékot.

Hogy milyen fokú védettségre van szükség, az függ a lámpatest fürdőszobában elfoglalt helyétől, nevesül, hogy hol helyezkedik el a csaptelephez, mosdóhoz, zuhanytálcához képest.

Az IP44-es védettség a leggyakoribb, hiszen ez a zárt testnek köszönhetően a fröccsenő víz ellen is biztos védelmet jelenthet, ez a minimális elvárás egy fürdőszobai lámpával szemben.

A mennyezeti lámpa a legkevésbé kitett a veszélynek, ide akár IP20-as besorolású lámpatest is kerülhet, bár ha gyermek is van a családban, érdemes minden eshetőségre felkészülni, hiszen bármikor lehet célpont a plafon is a zuhany-puskás céllövöldében.

A végső döntést az IP besorolás tekintetében persze érdemes szakértő bevonásával meghozni.

A fürdőszobai lámpa feladatai

A fürdőszoba az a helyiség, ahová naponta többször is bemegyünk rövidebb időre, ezért a fel-le kapcsolgatásnak ez van leginkább kitéve. Ez extrém igénybevételt jelent, amire az ide választott lámpatestnek alkalmasnak kell lennie.

Emellett persze jól is kell mutasson, illeszkednie kell a fürdő egyéb berendezési tárgyainak stílusához, illetve megfelelő fényt kell biztosítania mindenféle kozmetikai művelethez is a tükör előtt.

Mivel a borotválkozás és a sminkelés eredményét jórészt természetes fényben mutatjuk meg a nagyvilágnak, a legjobb, ha magát a tevékenységet is ehhez hasonló fényviszonyok között végezzük.

A megfelelő hatást jellemzően több, jól megválasztott lámpatest összehangolt munkájával érhetjük el, amelyek mind megfelelnek a biztonsági előírásoknak.