Jelentős csökkenés az ipari termelői árakban

0
139

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentése szerint 2023 novemberében az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A jelentés szerint a belföldi értékesítés árai 1,9 százalékkal, míg az exportértékesítés árai 8,9 százalékkal csökkentek. A KSH kiemelte, hogy az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni erősödése is fontos szerepet játszott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7 százalékkal, az exportértékesítési árak pedig 0,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 0,8 százalékkal csökkentek.

2023 novemberében a 2022. novemberihez képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 1,9 százalékkal alacsonyabbak voltak. Ezen belül a feldolgozóiparban 2,6 százalékos, míg az energiaiparban 1,6 százalékos volt a csökkenés. Az élelmiszeripar értékesítési árai 2,3 százalékkal mérséklődtek.

Az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a feldolgozóiparban 3,8 százalékos, míg az energiaiparban 46,2 százalékos volt az árcsökkenés.

A 2023. január-novemberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest a belföldi értékesítés árai 28,0 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi nem változtak, így az ipari termelői árak összességében 9,2 százalékkal voltak magasabbak.