Kerékpáros ruházat: minden, amit egy bringás viselhet az út alatt

0
147
zokni

Azt mondják mindegy, hogy milyen kerékpáros ruhában indulunk útnak, ez viszont nem teljesen igaz. A hatékony, kényelmes, élvezetes tekerés titka a megfelelő ruházat biztosítása.

Habár a boltig bármilyen ruhában eltekerhetünk, azonban túrázni nem érdemes hétköznapi öltözetben. Miért? A következő cikkben most mindent elárulunk, ami ezzel kapcsolatos, és górcső alá vesszük a hagyományos, illetve a bringás ruházat között lévő különbségeket.

Mitől lesz egy kerékpáros ruha minőségi?

A modern bringás ruhák magas technikai tartalommal rendelkeznek, hiszen többnyire high-tech anyagokból készülnek, ennek köszönhetően kellemes a tapintásuk, könnyűek és kényelmesek. A Bikepro.hu kerékpáros webshop kerékpáros ruházat kínálatában pont ilyen termékekkel találkozhatunk.

Napjainkban a megfelelő bringás szerkó nem csupán a komfortért felel, az is a feladata, hogy minél jobban ellenálljon az időjárás szeszélyeinek, gondolunk ezalatt az erős szélre, az esőre stb. Érdemes tehát az egyes ruhadarabok jelentőségét külön-külön is vizsgálni.

Milyen a jó bicajos nadrág és mez?

A jól megválasztott kerékpáros nadrág tulajdonképpen hatékonyabbá teszi a hajtást és fokozza a nyereg körüli komfortérzetünket. A nadrágban elhelyezett, higiénikus szivacsbetét megakadályozza a kidörzsölést és sajgó, fájdalmas nyomáspontok kialakulását. Vannak olyan darabok, amelyek alá alsóneműt sem szükséges venni. A kantáros kialakítás pedig megakadályozza, hogy lecsússzon a ruhadarab.

A mez esetében a testhezálló fazon a legelőnyösebb, hiszen így mind a gyorsabb haladás, mind a hatékonyabb nedvességelvezetés biztosított. A feszes szabású mezek a szellőzést is jól szabályozzák. Sőt, az ilyen bicajos ruhadarabok, hátul még zsebekkel is rendelkeznek.

Praktikus ruházati kiegészítők

A bringás kesztyű megléte ugyancsak lényeges, mivel ezzel kisebb nyomás helyezkedik a tenyérre. A puha, párnázott modellek biztosítják a megfelelő szellőzést, illetve a biztonságunkat szintén szolgálják. Egy esetleges bukásnál jobban védi a kezet a sérüléstől. Kaphatók nyári, ujjatlan, illetve téli, hőszigetelt, szélálló változatban is.

Napjainkban a modern sportcipők nem alkalmasak a tekerésre, mivel a talpuk túl rugalmas. Leginkább a merev, erős talpú bringás cipők lehetnek a hasznunkra, amelyek patentpedál rendszerrel vagy a taposó platform pedálokkal kompatibilisek. Bizonyos gumitalppal ellátott változatokban sétálni is lehet.

Ezenkívül beszerezhetünk még olyan ruhákat, kiegészítőket, mint amilyen a kerékpáros felső, a sapka, a sálsapka, a kar- vagy térdvédő, a lábmelegítő.

Valójában az a jó, ha minden darabból van legalább egy. Ne feledd, bringás ruházatban sokkal kényelmesebb, biztonságosabb és hatékonyabb lehet a tekerés!