Miért érdemes levegőtisztítót használni?

0
81
Miért érdemes levegőtisztítót használni

A levegőtisztító berendezés célja az, hogy minimalizálja a lakás levegőjében jelen lévő mikroorganizmusok, valamint a lebegő részecskék számát. Ez legfőképpen a kisgyermekek, idős emberek és allergiával küzdők számára létfontosságú tényező, mivel a szellőztetés során friss, egészséges levegő helyett a város szennyezett levegője kerül be a lakásba. 

Milyen szennyeződések lehetnek a levegőben?

A Trotec-LPV légtisztítóinak feladata, hogy a levegőben lévő port, állatszőrt, polleneket, a formaldehidet, a penészt, a benzolt és más károsító mikroorganizmusokat beszívja, és a szűrőrétegek segítségével ezeket minél nagyobb százalékban magában tartsa. Tudni kell azonban azt, hogy nem lehet tökéletesen kiszűrni ezeket a kórokozókat, azonban nagyon sok esetben “csapdába esnek”, így számuk ezáltal csökkenhet.

Milyen légtisztítókat tudunk beszerezni?

Elsődlegesen a lakás levegőjének szűrése a cél, de kaphatók autós légtisztítók, illetve levegőmosó, párásító készülékek is. Nagyon sokféle márka, kialakítás, teljesítmény között tudunk választani, ami a legfontosabb, hogy a szoba légköbméteréhez válasszuk meg az adott berendezést. A szűrőket is érdemes megnézni, hiszen vannak olyan készülékek, melyek többféle szűrőközeggel is rendelkeznek, ezáltal többféle szennyeződést is ki tudnak szűrni.

A légtisztítók működési elve

Ezekben a termékekben szűrőbetétek vannak, amelyek kiszűrik a levegőben lebegő allergéneket. A ventilátor segítségével beszívja magába a levegőt, ami átjut a szűrőközegeken, majd visszajut a lakásba. A légtisztító naponta többször is átforgatja magán a helyiség teljes levegőmennyiségét, és méri a lebegő részecskék számát. A legtöbb modell a légszennyezettség mértékét ki is jelzi és amennyiben ez megnövekszik, akkor nagyobb teljesítményre kapcsol.

Melyik szűrő mit szűr ki?

A szűrőket időnként ki kell cserélni, erre legtöbbször a berendezéshez letölthető alkalmazás is figyelmezteti a felhasználót. Mindig olyan szűrőt kell vásárolni, ami az adott modellhez való. A részecskeszűrő kiszűri a lebegő részecskéket, vagyis a port, a szőrt, a hámsejteket vagy a pollent. Az aktív szén a szagokat köti meg, például a főzés, a dohányzás okozta szagot. 

A HEPA-szűrő a por, atka, szőr kiszűrésére szolgál, de járulékos módon a különböző mikroorganizmusok, mint a vírusok és baktériumok is benne maradnak a szűrőben és nem kerülnek vissza a levegőbe. Az elektrosztatikus szűrés során a levegőben lévő töltéssel rendelkező részecskék a szűrőn nem csupán áthaladnak, hanem meg is tapadnak rajta, itt pedig a magas légnyomás hatására az allergének és kórokozók elpusztulnak.

A légtisztító berendezések használatával tisztábbá tehetjük a helyiség levegőjét azáltal, hogy a lehető legmagasabb mértékben kiszűrjük belőle a káros anyagokat. Ezek a berendezések intelligens módon folyamatosan mérik a részecskekoncentrációt és azonnal magasabb fokozatra kapcsolnak, ha szagokat vagy nagyobb szennyeződést észlelnek, így óvják a családtagok egészségét.