Miért fontos, hogy ügyelj a helyes testtartásra munka közben?

0
35
Miért fontos, hogy ügyelj a helyes testtartásra munka közben

Még napjainkban is tartja magát az a tévhit, miszerint csak a nehéz fizikai munka káros az egészségre. Ez azonban egyáltalán nem igaz, hiszen az ülőmunka is legalább ennyi ártalmat rejt magában.

Sőt, míg általában, aki fizikai munkát végez, az otthon kompenzálja ezt némi pihenéssel, addig az íróasztal mellett dolgozók nagy része miután végzett a feladataival, akkor is csak a kanapén ücsörög. Ez pedig egyenes út a mozgásszegény életmódhoz és a vele járó betegségek kialakulásához.

Persze sokat számít a testmozgás, de az sem mellékes, hogy milyen testhelyzetben végezzük az ülőmunkát. Ehhez mindenképp szükség lesz egy megfelelő íróasztalszékre, melyet a Tok-Shop.hu műszaki eszközei között is megtalálsz, valamint az íróasztal és a számítógép elhelyezése sem mindegy. Lássuk a részleteket!

Hogyan ülj helyesen?

Téged is gyakran gyötör hát-, váll- vagy derékfájás, kellemetlenül feszít a csuklód, a térded, netán kezdődő gerinc- vagy porckorongsérved van? Nos, ne lepődj meg, ha azt mondjuk, ez bizony az ülőmunka és a helytelen testtartás eredménye. 

De hogyan is kell jól ülni az íróasztalnál? A hátad legyen egyenes, a lábszárad merőleges legyen a combodra. A könyöködet tartsd a törzsed mellett, a fel- és alkarod derékszöget zárjanak be egymással. A fejedet tartsd egyenesen, ne görnyedjen se előre, se hátra a nyakad.

Elsőre ez a póz talán kicsit kényelmetlennek tűnik, de persze nem kell órákon keresztül, mozdulatlanul benne maradnod, nyugodtan helyezkedj kicsit. Hogyha viszont sehogyan sem komfortos, akkor lehet, hogy a környezeted nem megfelelő hozzá, ez esetben érdemes változtatni az alábbiakon.

A szék

Bár elsőre nagyon jó ötletnek tűnhet egy süppedős, pihe-puha fotelből dolgozni, de hosszú távon ezzel csak ártasz az egészségednek. A megfelelő szék ugyanis stabilan támasztja a gerinced, a combod, ezáltal elősegíti a fentiekben részletezett helyes ülőpóz megtartását. 

Érdemes kifejezetten számítógépezéshez használatos széket választani, ezekből rengetegféle létezik, a szimpla íróasztalszéktől kezdve a szuperelegáns főnökin át a menő gamer változatokig. Ám ne csak a kinézet alapján válassz, fontos hogy kényelmes legyen, hiszen hosszú órákat fogsz eltölteni rajta. 

Az asztal

Az asztal ideális magassága nagyjából 65 és 72 cm között van, de persze ebben a testmagasság a mérvadó. Akkor megfelelő, ha a széken ülve a monitor felső széle a szemed vonalának magasságában van, és a kijelző tőled 45-50 cm távolságra található. A billentyűzetet és az egeret pedig úgy tudod használni, hogy az alkarod vízszintes pozícióban helyezkedik el. 

Ha általában csak otthonról dolgozol, érdemes lehet a laptopodhoz külső perifériákat – monitor, egér, billentyűzet – használni, ugyanis ezeket el tudod helyezni úgy, hogy tartani tudd az egészséges ülőpózt. Ha erre nincs lehetőség, akkor egy állítható laptopállvány sokat segíthet abban, hogy szemmagassába kerüljön a kijelző.

Fontos, hogy óránként 5-10 percre kelj fel az asztaltól, mozogj egy kicsit, és végezz el néhány nyújtógyakorlatot.