Mikor használjuk a csepegtető szalagot?

0
185
növény

Az automata öntözőrendszerek világában sem csupán egyetlen rendszerrel találkozhatunk, ennek sajátos formája a csepegtető öntözés. Ezen egyedi, komplex rendszeren belül pedig különféle alkatrészek együttes munkája eredményez hatékonyságot. Ilyen például a csepegtető gomba és a csepegtető szalag.

A következő cikkben most ezen két alkatrész között lévő különbségekről, valamint a csepegtető szalag használati előnyeiről lesz szó. Tarts velünk egy rövid cikk erejéig!

Mit ad nekünk a csepegtető rendszer?

A csepegtető rendszer az automata locsolás egy sajátos módját teszi lehetővé. Az AutomataÖntözőrendszer.com csepegtető szalag kínálatában minőségi termékekkel találkozhatunk, de mielőtt leadnánk a rendelésünket, tisztázzuk, hogy pontosan mit is jelent a fogalom. 

A csepegtető öntözés jellegzetessége, hogy egy rendkívül víz- és költségtakarékos öntözési megoldás, hiszen akár 50%-os vízmegtakarítást is lehetővé tesz. Hogyan történik ez? A víz ilyenkor a növények gyökérzónájába jut, így kisebb a párolgási veszteség. Arról nem is beszélve, hogy a gyomosodás problémája sem okoz majd annyi bosszúságot nekünk.

A csepegtető gomba és szalag között lévő különbségek

A csepegtető gomba egy kör alakú alkatrész, ami a vízcseppeket célzottan juttatja el a gyökérzethez. Lehetővé teszi, hogy folyamatosan a növények rendelkezésére álljon a szükséges mennyiségű víz. 

Ezzel szemben a csepegtető szalag, ahogy a neve is mutatja, egy lefektethető szalag, amivel megvalósítható a mikroöntözés. Ilyenkor a víz cseppenként kerül a felszínre, aminek köszönhetően a talaj nedvességtartalma a gyökérzónába való áramlással biztosítható. A kis nyomás és vízmennyiség szintén garantálható.

Hol érdemes használni a csepegtető szalagot?

Napjainkban számos területen hasznosítjuk a szalagot. Alkalmazható a mezőgazdaságban, a fóliasátrakban, a gyümölcsösökben és a díszkertekben is. Legnagyobb előnye, hogy nagyon alacsonyak mind a kiépítési, mind a fenntartási költségek. Ugyanakkor célzott, pontos adagolást tesz lehetővé, ezáltal a növények egyenletes fejlődése is megoldott. 

Mit érdemes tudni a kiépítésről?

A rendszer telepítése előtt számos adatot pontosan kell tudnunk. Azt, hogy milyen típusú rendszert építsünk ki, nagymértékben meghatározza az, hogy mekkora a terület, milyen a domborzata. Ezenkívül a növények vízigénye, a rendelkezésre álló vízmennyiség és a víznyomás egyaránt befolyásolhatja a választásunkat. 

Amennyiben ezekkel már tisztában vagyunk, akkor elkezdhetjük beszerezni a speciális alkatrészeket is. Ilyen például az öntözésvezérlő, a szórófej, a fúvóka, a csepegtető szalag/gomba, a vezeték, az idom, illetve a cső. 

A csepegtető öntözéssel tehát úgy spórolhatunk sokat, hogy a növények közben mindent megkapnak, amire szükségük van.