Milyen betegségek alakulhatnak ki az idős kutyáknál?

0
183
kutya

Bármennyire is utáljuk már a gondolatát is, négylábú kedvenceink sajnos nem élnek olyan hosszú ideig, mint mi. Egy gazdi az élete során sajnos több kutyától is kénytelen végső búcsút venni, illetve előtte végignézni, ahogy bundás barátja szép lassan megöregszik.

A különféle betegségek sajnos az idős állatokat sem kímélik, hiszen az ő szervezetük is “elhasználódik”, legyengül, emiatt pedig többféle egészségügyi probléma is kialakulhat. Cikkünkben ezek közül nézünk meg párat részletesebben.

Elhízás

Mivel az öregedő ebek anyagcseréje lassul, ráadásul kevesebbet mozognak, így akkor is elkezdhetnek hízni, ha ugyanannyit esznek, mint korábban. Mivel a túlsúly rengeteg kockázatot hordoz magában, ezért ajánlott megelőzni. 

Célszerű például a korábbi eleséget senior tápra cserélni, amit a Petguru webáruház N&D márkájú eledelei között is megtalálsz. Ezek a kifejezetten idős kutyák számára készült tápok alacsonyabb energiatartalommal rendelkeznek, illetve akad köztük olyan, ami például ízületvédő összetevőket is tartalmaz. 

Előfordulhat, hogy az eb öregségére például csirkehús- vagy gabonaallergiás lesz, ilyenkor a hipoallergén eledelek közül kell választani.

Az érzékszervek romlása

Rengeteg gazdi szembesült már azzal, hogy korosodó kedvence nem lát és hall olyan jól, mint korábban. A szemek és a fülek romlása sajnos az öregedés egyik természetes velejárója, nemigen lehet ellene mit tenni.

A szürkehályog és a zöldhályog kezelés híján vaksághoz vezet, de gyógyszerezéssel lassítható a folyamat. A süketségen viszont sajnos nem segít semmiféle kezelés vagy műtét, ezzel meg kell tanulnotok együtt élni. Érdemes a szóbeli parancsszavakat például kézjelekre cserélni. Hidd el, kutyád tud majd alkalmazkodni a helyzethez, és nem fogja komolyabban gátolni a mindennapokban a károsodott hallása.

Szájüregi betegségek

Az idő múlásával kedvenced fogai is elhasználódnak. A kopott fogak már kevésbé alkalmasak a kemény dolgok elrágására, emellett képződhet rajtuk fogkő, az ínygyulladás pedig tályogot vagy akár fogvesztést is okozhat. 

Ám jó hír, hogy ezeket a panaszokat meg lehet előzni a megfelelő etetéssel, ápolással és a gyakori állatorvosi vizittel. A száraztápok például rágás közben segítenek megakadályozni a fogkő kialakulását, és karbantartani az állat fogazatát.

Szellemi leépülés

Tudtad, hogy az idős kutyáknál is kialakulhat demencia? Sajnos ez a szomorú igazság. Ha kedvenced jelleme megváltozik, viselkedése zavart lesz, nem reagál a parancsszavakra, akkor lehet, hogy kezd demenssé válni. 

Előrehaladott állapotban gond lehet a szobatisztasággal, illetve előfordulhat, hogy az állat tartózkodni kezd a korábban szeretett személyektől. Mint ahogy az emberek esetében, a kutyáknál sincs gyógymód erre a betegségre, ezért sajnos csak annyit tudsz tenni, hogy extra türelemmel és elfogadással fordulsz kedvenced felé. 

Lelkiekben pedig készülj fel arra, hogy hamarosan végleg el kell majd engedned őt, hogy az örök vadászmezőkre távozhasson.