Szallas.hu: jelentős növekedés az átlagos foglalási árban 2023-ban

0
175

Szallas.hu legfrissebb adatai szerint 2023-ban az egy főre eső átlagos foglalási ár éjszakánként 17 százalékkal nőtt, elérve a 13 ezer forintot. Ez jelentős emelkedést jelent a 2022-es adatokhoz képest. A legnépszerűbb úti célok között a Balaton régió, valamint Budapest, Siófok és Eger városai szerepeltek.

A szállásfoglaló portál összegzése alapján a Balaton térsége és Észak-Magyarország részesült a legnagyobb foglalási arányban. Minden ötödik foglalás a Balatonra irányult, míg Észak-Magyarország 18 százalékot képviselt. A belföldi úti célok között Budapest, Siófok és Eger voltak a legnépszerűbbek, követve Pécs, Szeged, Gyula és Hajdúszoboszló által. A top tízes listán Hévíz, Debrecen és Balatonfüred is helyet kapott.

A Szallas.hu szerint a foglalások közel harmada hotelbe szólt, 28 százalékuk apartmanba, míg az ötödük vendégházba irányult. A panziókat 15 százalék, míg az egyéb típusú szállásokat 5 százalék választotta. Az apartmanok és vendégházak népszerűsége növekedett 2022-höz képest, különösen az őszi-téli időszakban és a hosszú hétvégéken, amikor a hotelek iránti kereslet is megnőtt.

A Szallas.hu oldalának magyar szállásadói bázisa 2023-ban 7 százalékkal bővült, elérve a 16 985 partnert. A foglalások száma az előző évhez képest csökkent, de a foglalási érték stagnált.

Gonda Orsolya, a Szallas.hu értékesítési csapatának vezetője elmondta, hogy a hotelpartnerek árbevétele stagnált vagy enyhén nőtt az átlagár emelkedése miatt. A beutazó vendégforgalom is fokozatosan növekedett, különösen Gyulán, ahol a román vendégek, valamint a Dunántúlon, ahol főként osztrák, cseh, szlovák és német nyugdíjasok pihentek.

A fürdők, várak és kastélyok továbbra is a legnépszerűbb turisztikai attrakciók közé tartoztak, Zalakaros, Gyula, Harkány, Hévíz és Hajdúszoboszló különösen népszerű fürdőhelyekként emelkedtek ki. Az egri vár, a Festetics-kastély és a Nyíregyházi Állatpark is a legkedveltebb látnivalók közé tartoztak.

Gonda Orsolya hozzátette, hogy a munkaerőhiány és a szállodai felújítások, beruházások mellett a verseny is fokozódik a foglalásokért. Ennek ellenére a Szallas.hu szakértői a keresleti oldalon erősödést várnak, különösen a SZÉP Kártya használatának köszönhetően, amely továbbra is fontos szerepet játszik a belföldi utazásokban.