SZÉP-kártya: rekordköltések a belföldi turizmusban

0
220
szép kártya

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) jelentése szerint 2023-ban a SZÉP-kártya költések történelmi magasságokat értek el, megerősítve ezzel a fizetőeszköz kiemelkedő szerepét a belföldi turizmusban.

2023: a SZÉP-kártya kiemelkedő éve

2023-ban a SZÉP-kártyás költések 449,4 milliárd forintot tettek ki, ami 17%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és több mint kétszerese a 2019-es adatoknak (+136%). A növekedés reálértéken is jelentős, 61%-os emelkedést mutatva.

Bővülő forgalom és felhasználók száma

A turisztikai szolgáltatóknál a SZÉP-kártyás forgalom 14%-kal nőtt éves szinten. A szálláshelyek közül a négycsillagos hotelek vezetnek a költések tekintetében. 2023-ban összesen 516 ezer felhasználó igénybe vette a SZÉP-kártyát szálláshelyeken, éttermekben és különböző turisztikai attrakcióknál.

A SZÉP-kártya hozzájárulása a turizmus növekedéséhez

A 2023-as év végére a SZÉP-kártya felhasználások 13%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, különösen erősítve a turizmus év végi teljesítményét.

Munkavállalók és elfogadóhelyek növekvő száma

A munkavállalók által feltöltött összegek 25%-kal emelkedtek 2022-höz képest, elérve a 445 milliárd forintot. Decemberben a havi feltöltések 83 milliárd forintot tettek ki, 58%-os növekedéssel a 2022. decemberi szinthez képest. Továbbá a SZÉP-kártya felhasználók száma meghaladta a 2,7 milliót, és az elfogadóhelyek száma is 10%-kal, 60 ezerre nőtt.

A SZÉP-kártya tehát továbbra is a belföldi turizmus egyik motorja, különösen a vidéki régiókban, ahol a belföldi forgalom jelentős része összpontosul. Az MTÜ elemzése szerint a SZÉP-kártya használata nemcsak a turizmus növekedését segíti elő, hanem jelentősen hozzájárul a gazdasági aktivitás és a foglalkoztatás támogatásához is a turisztikai szektorban.