Tanácsok vászonkép választásához

0
57
vaszonkepszalon

A vászonképek az elmúlt két évtized során rendkívül nagy népszerűségre tettek szert a dekorációs kellékek körében, és nem véletlenül. Az egyik nagy előnyük, hogy igazából bármilyen jó minőséggel rendelkező képből elkészíttethetők, ábrázoljon akár egy épületet vagy egy olyan közös pillanatot a családdal, amire szívesen emlékszünk vissza. Maga az anyag fog ugyanis egy kis pluszt adni a választott kép kinézetének.

A másik pedig, hogy az elérhető méretek terén is igazán széles választék áll rendelkezésre, az egészen kicsi A5-östől kezdve a többméteres opciókig. Sőt, az is sokszor előfordul, hogy egyáltalán nincsenek standard méretek megadva, hanem az anyag szélessége csupán az, ami bekorlátozhat minket a választás terén. De egyébként erről a Vászonkép Szalon egyik cikkében részletesen is olvashatunk.

Melyik méret hol mutat a legjobban?

Hogy igazán őszinték legyünk, erre a kérdésre nehéz egyetemes választ adni, mivel eléggé szubjektív dologról van szó. Hogy némi támpontot azért mégis adjunk, talán annyit tudunk javasolni, hogy ha nagy szabad falfelületekkel rendelkezünk és a lakásunk sem zsúfolt, akkor nyugodtan válasszunk olyan méretet, amely szinte az egész falat kitölti! Vagy egy másik opció: alakítsunk ki egy fotófalat több kisebb képből!

Abban az esetben viszont, ha kissé zsúfoltabb a szoba, akkor a 60×40 és a 100×80 cm közötti méretű képek az ideálisak, ezek ugyanis nem vesznek el a rendelkezésre álló falfelületből. Természetesen ebben az esetben sincsen kizárva, hogy kisebb képek kerüljenek a falra, ám arra mindenképpen ügyelnünk kell, hogy szellősebben helyezzük el őket. Ezáltal ugyanis elkerülhető a zsúfolt összhatás.

A kép színvilágáról se feledkezzünk meg!

A választott fotó vagy grafika színének el kell ütnie a faltól, hogy ne vesszen el rajta teljesen. Abban az esetben tehát, ha mondjuk hófehérek a falak, akkor semmiképpen se válasszunk egy fehér hátterű vonalrajzot!

Továbbá érdemes még odafigyelni arra is, hogy a kép színvilágban a helyiség egy meghatározó bútorának színével is harmonizáljon. Amennyiben ez egy domináns zöld kanapé, akkor válasszunk egy zöld képet!

Abban az esetben, ha mindezek után sem tudnánk dönteni a kép színével kapcsolatban, akkor sincsen probléma, mivel ott van még vésztervnek a szürkeárnyalatos fotó, amely általában mindennel jól mutat. Az elkészítésében egyébként a fentebb említett webáruház is szívesen segít. 

Végül ejtsünk pár szót a keretről is!

Egyáltalán nem kötelező keretet is választani a képeinkhez, de ha mégis szeretnénk, akkor mindenképpen figyelembe kell venni a kép és a helyiség méretét. Amennyiben egy nagyobb térbe kerül a vászonfotó, akkor érdemes vastagabb kerettel ellátni, kis helyiségekben viszont maradjunk a kisebb és vékonyabb keretnél.

Ami pedig a keret anyagát illeti, a klasszikus fával nem lehet mellélőni. Jó keresgélést kívánunk!